Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

24 septembrie 2012

Aletha Solter in Bucuresti

In weekend am avut bucuria sa particip la conferintele Alethei Solter in Bucuresti: Disciplina fara pedepse si fara recompense si Lacrimi, frici si crize de furie (tantrum).

Aletha este minunata. M-a impresionat foarte mult si m-a bucurat sa aflu ca ofera si consultatii pe mail/ skype. Tot ce a prezentat m-a fascinat. Eram toata absorbita si nu ami stiu de cand nu am mai stat 4 ore atat de fascinata si ascultand cu atentie fiecare cuvant ca sa nu-mi scape ceva.
Sambata, la conferinta de disciplina fara pedepse si fara recompense mi s-a parut ca vorbeste de metoda cea mai naturala de a creste un copil, un suflet sensibil si care are nevoie de intelegere si ascultare a sentimentelor lui decat de niste parinti autoritari sau amenintatori. Mi-au ramas cateva cuvinte de suflet: copiii trebuie sa gandeasca mereu si sa aleaga in cunostinta de cauza.

S-a vorbit despre ce inseamna Aware Parenting ( a fi parinte constient) si cele patru abordari ale disciplinei:
- autoritar violent
- autoritar non-violent
- permisiv
- democratic.

Primele doua nu mai spun de ce nu merg, a se vedeam momentele din copilaria noastra ( a celor majoritari :D). Cel permisiv creeaza resentimente din partea parintelui, care - incalcandu-si propriile nevoi- nu poate fi fericit. Iar cel democratic e cel pe care mi-as dori sa se mearga nu numai acasa, ci si la scoala.

S-a vorbit despre pedeapsa/ recompensa. Daca pentru pedeapsa e mai usor de inteles de ce nu functioneaza, pentru pedeapsa sunt multi parinti care sustin ca pentru ei a functionat perfect in copilarie. Aletha explica: recompensa schimba motivarea interna ( intrinseca). Ori noi, ca parinti, trebuie sa ne gandim cum vrem sa se comporte copiii nostrii si care vrem sa fie motivul pentru comportamentul lor.

Aletha a vorbit si de etapele de constientizare. De exemplu, pana la 24 de luni copilul nu poate intelege ce este aceea o regula.

Mi-a placut ca a pus accent pe sursele de stres si comportamentul generat de acesta:
- hipercativitate, impulsivitate
- incapacitatea de a se concentra
- agresiune
- probleme cu somnul
- frici
- tantrum
Si aici trebuie subliniat ca tantrumurile ( crizele de plans si furie) sunt si mecanisme naturale de vindecare!

A subliniat ceva ce  mi se pare super natural si totusi atat de greu de integrat de catre multi dintre noi: plansul este la fel de natural ca si rasul. Si asa cum acceptam rasul ca pe un medicament natural de vindecare de stres, la fel ar trebui sa privim si plansul ca motor de eliberare de emotii neplacute si stres. Cu singura diferenta ca , atunci cand plange copilul, este bine sa-i fim alaturi tinandu-l in brate. Copiii nu ar trebui niciodata pedepsiti pentru plans sau tantrum! Iar copiii au tantrum atunci cand se simt in siguranta! Ori asta ar trebui sa ne bucure: copilul se simte in siguranta cu noi sa planga ca sa se linisteasca dupa o zi stresanta sau o trauma si astfel sa declanseze mecanismul natural si instinctiv de vindecare.
O alta informatie importanta mi s-a parut raspunsul la intrebarea: de ce iti ia atat de mult timp, ca parinte, sa constientizezi nevoia copilului? - Pentru ca iti aduce aminte de experientele neplacute din propria copilarie. Sic!
Copiii au nevoie cel mai mult de atentia noastra plina de iubire atunci cand se comporta ca si cum ar merita-o cel mai putin.
In cea de-a doua zi, duminica, tema centrala a fost plansul. Si cat m-am bucurat ca sala era plina (ceea ce s-a intamplat si in prima zi) si atat de multi parinti au beneficiat de sfaturile si de exemplele Alethei.
Sunt multe de spus, dar ideea principala ramane asta: plansul este un mecanism de vindecare natural si noi trebuie sa fim calmi si iubitori alaturi de copilul nostru care plange si nu sa-i oprim plansul in vreun fel ( distragand atentia, tipand la copil sa se opreasca, pedepsind sau amenintand, tachinand, dandu-i ceva sa manance, minimalizand motivul declansator, dandu-i medicamente precum antidepresive etc)
Aletha ne-a amintit si de ce plang copiii si ca plansul este o forma de comunicare.
Si la sfarsitul celei de-a doua conferinte, a pus accentul pe cat de important este jocul cu copii si pentru asta va recomand cartea " Playful parenting" de Larry Cohen.
Si aceste doua conferinte au fost ca un desert. Pentru aperitiv si felul principal, ea a scris - pana acum- patru carti menite sa ne ajute sa stim mai multe despre cum putem ajuta si creste in iubire si intelegere minunile noastre: http://www.awareparenting.com/books.htm. Primele doua carti sunt traduse si in limba romana.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu